Участие в инициативата Бъдещето е код в гр. Варна

“Бъдещето е код” е турне на работещи в IT-сферата из училища в страната, което ще се проведе в седмицата 13-17 октомври 2014 г., с цел мотивация и разпалване интереса на учениците в сферата на програмирането, дизайна и технологиите. – http://futureiscode.com/

“Бъдещето е код” е турне на работещи в IT-сферата из училища в страната, което ще се проведе в седмицата 13-17 октомври 2014 г., с цел мотивация и разпалване интереса на учениците в сферата на програмирането, дизайна и технологиите. – http://futureiscode.com/

По идея на моя колега и добър приятел Миро се включих в инициативата за мотивиране на ученици на тема програмиране. Заедно с него посетихме МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ Д-Р ПЕТЪР БЕРОН, където бяхме част от общо шест класа.

От доста време насам имам желание да предавам своите знания на подрастващи – през пролетта участвах като лектор в събитието Girls Code in Varna and New Orleans, където участниците бяха момичета на възраст между 14 и 16 години.

Най-приятното изживяване в МГ Д-р Петър Берон беше часът, който изнесохме в 6ти клас, с Миро се бяхме приготвили за по-висока възрастова група – 10-11ти клас и 6ти клас беше истинско предизвикателство. Оказа се доста по-трудно да спечелим и задържим вниманието на учениците, които са много далеч от PHP, C#, Swift и Objective-C. С активната подкрепа на Ирина Василева – връзката на училището с проекта Бъдещето е код, която води конкретния час, успяхме да разкажем нашата история.

Основната позиция, която представяхме пред учениците беше необходимостта от самостоятелното запознаване с технологии, тъй като образователната система преподава основи, а не програмни технологии. Надявам се, че позитивен пример беше разказът на Миро за проблемите, които той беше решавал още като ученик, чрез софтуер.

Най-неприятното преживяване беше в час с един от профилираните 11ти класове, където няколко момчета изразиха отчаяние във връзка с материала, който изучават като програмиране – бяха на мнение, че това не е за тях. С Миро се опитахме да им покажем другите страни на ИТ индустрията, освен програмирането – оптимизация (SEO), дигитален дизайн и уеб дизайн.

На раздяла с училището последният преподавател, с когото бяхме заедно в час, ни помоли да направим допълнителна среща с 12ти клас, за да им дадем насока как да продължат своето обучение. Това искрено ме зарадва по две причини:

  • явно бяхме показали добри умения във воденето на часовете
  • някой оцени ползите от нашия опит.

В заключение пожелавам на инициативата “Бъдещето е код” да се превърне в ежедневно събитие – всеки ден да се провеждат срещи с млади хора, които искат да развиват в сферата на ИТ и в частност на програмирането.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s