Подобни продукти на приложението VChat – дипломна работа магистър

Поредната статия на тема “Дипломна работа – магистър”, в която представям проект, който защитих през януари 2013 година в ТУ Варна. Днешната статия е озаглавена – Подобни продукти – в нея описвам откъде съм взел идеи и с какво сравнявам разработеното от мен приложение.

Skype – Подобен продукт за комуникация

Skype е приложен софтуер за чат, VOIP телефония и видеовръзка. Чрез нея може да се осъществи телефонна връзка от различни електронни устройства, като компютър, мобилен телефон, телевизор и т.н. до други такива устройства или стационарен телефон. Има възможност и за осъществяване на видео връзка. От 2003 г. насам потребителите на Skype се увеличават с два милиона годишно. Софтуерът на скайп е създаден от естонците Ahti Heinla, Priit Kasesalu и Jaan Tallinn. Компанията е основана от шведа Никлас Зенстрьом и датчанина Янус Фрийс. В момента програмата е собственост на компанията Microsoft.

Системата представлява напълно децентрализирана peer to peer мрежа, за разлика от повечето подобни програми, които използват технологията клиент-сървър. Програмата използва похвати, затрудняващи декомпилирането и дебъгването (в резултат се затруднява създаването на програми, използващи комуникационния протокол на Скайп и хакерски програми).

Приложението изисква всеки от потребителите да направя своя регистрация, като веведе потребителско има, парола, електронен адрес и др., след което на клиента се предоставя възможност да създава един-на-един връзка с други клиенти на системата или да създава чат канали, където да комуникират повече хора.

Facebook

Facebook

Facebook е уебсайт, предоставящ безплатна социална мрежа. Отворен е на 4 февруари 2004 година, управляван и притежаван от частната фирма „Facebook, Inc“ със седалище в Силициевата долина, Калифорния, САЩ.

Потребителите на социалната мрежа се групират по географско положение, месторабота, учебни заведения, интереси и други. Всеки потребител избира каква информация да въведе за себе си, както и какви групи или личности могат да имат достъп до нея. Комуникацията между потребителите в мрежата се осъществява по много начини, включително изпращане на лични съобщения, покани за участия в мероприятия, споделяне на снимки, текст, хипервръзки, видеооткъси, създаване и участие в групи по интереси, сравнение на резултатите от тестове, участие в различни игри.

Системата предоставя хронологичен преглед на всеки клиентски профил до самото му създаване, достигане края на текущата старница автоматично се добавя нова порция информация към изведената до момeнта, по този начин натоварването върху сървъра е относително малко, сравнено със зареждането на цялата потребителска информация на един път. Паралелно с ниското натоварване, което оказва подхода, на клиента много точно се подсказва каква е функционалността на услугата, погледът му винаги е насочен към средната част на екрана – без да търси с поглед бутони за странициране. Практиката потребителя да се задържа на една страница, без използването на бутони или препратки за навигация вътре в самия сайт превръща Facebook в един от най-мощните магнити за потребители – средното стоене на потребител в мрежата е над час на ден.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s