Какво представлява Cloud Computing?

Причини за поява на cloud computing

В съзряването на новата компютърна индустрия ресурсите, които бяха налични бяха далеч недостатъчни за нуждите на потребителите – ситуация подобна на кладенец в село по време на сух период от годината – всеки жител на селото има пълен достъп до кладенеца, но вода в него няма. Моментът, в който се събере малко вода в него тя бива надлежно разпределена между жителите на селото. Идеята на cloud computing е много близка с тази метафора, единствената разлика е изобилието от вода, което предлага cloud computing-а.

Поводът за поява на изчисленията в облака се дължи на промяна в бизнеса в наши дни – той има различни нужди от времето преди cloud computing-а. За да оцелее един бизнес, да се развие и да започне да печели е необходима изключителна гъвкавост по адрес на обработката на информацията от и за продуктите, които се предлагат. Това налага от една страна бързото развитие на ИТ сферата около бизнеса и налага нов подход към размаха, който се използва при създаването на продуктовите кампании. От друга страна бизнесът се задължава да инвестира големи суми в техническо оборудване, което да обезпечи ИТ глада му.

Тези две причини подтикват бизнеса да търси възможност бързо и лесно да увеличава използваната изчислителна мощ и също толкова бързо и лесно да я намалява, когато тя му е ненужна, като по възможност да избягва заплащането на големи суми, които да остават замразени в техническо оборудване. Решението на тези два проблема се нарича cloud computing – предоставяйки практически неограничени изчислителни ресурси, набавяни за кратко време, използвани за кратко време и заплащане само за използването им.

Видове Cloud Computing
http://www.saasblogs.com/saas/demystifying-the-cloud-where-do-saas-paas-and-other-acronyms-fit-in/%5B/caption%5D

Видове cloud computing

Въпреки разногласията и различията, които съществуват между различните доставчици на подобни услуги изчисленията в облака могат да се разделят на три големи групи услуги:

  • софтуер като услуга (software as a service – SaaS) – позволява на клиента директно да използва готова софтуерна разработка, като заплаща (не е задължително) за нейното използване. Честа практика е на клиента да се предостави базов пакет, който е ограничен и е безплатен за употреба и няколко по-големи такива, които са платени. Нужно е да се подчертае, че клиентът по никакъв начин не се ангажира с поддържането на предоставената услуга – тази част се поема изцяло от доставчика й. Най-разпространеният пример за подобен тип услуга понастоящем са предоставяните от Google услуги – електронна поща – GMail и интернет пространство за съхранение и разпространение на снимки и видео – Picasa. GMail предоставя напълно безплатен пакет за физическите лица и платени пакети за компании, които желаят да използват тяхната услуга. По подобие Picasa предоставя 20GB дисково пространство безплатно и възможност за заплащане на по-голям обем пространство срещу годишен абонамент. Предвид факта, че компанията доставчик – Google се грижи изцяло за техническата изправност и обновяване на продукта, хора без техническо образование се възползват от нея.
  • инфраструктура като услуга (infrastructure as a service – IaaS) – най-общо казано това представлява наемане на виртуална машина с ясно определени параметри – изчислителна мощ, оперативна памет и дисково пространство за съхранение на данни. Софтуерът, който се инсталира е грижа на ползвателя, използвайки възможности за отдалечен достъп към виртуалната машина клиентът изпълнява своите нужди. Добър пример за този вид услуга е първата в света представена облачна структура от Amazon – EC2 – клиентът избира в коя част на света да бъде разположена виртуалната машина, избира от готови комплекти от ресурси и заплаща съответна месечна такса. Предоставя се възможност за улеснено инсталиране на операционна система, след което клиентът сам определя предназначението й. Доставчикът на услугата от своя страна гарантира, че машината ще бъде достъпна за използване 99.99%(пример) в месеца, че ежедневно ще се правят резервни копия на машината и при необходимост клиентът бързо и без рестартиране на машината може да добави ресурси към нея.
  • платформа като услуга (platform as a service – PaaS) – клиентът избира комбинация от виртуална (физическа) машина, операционна система и допълнителен приложен софтуер инсталиран към нея. Както и при предишните два типа услуги се предоставя възможност използваните ресурси лесно и моментално да се увеличават или намаляват в зависимост от моментното потребление на системата. Добър пример за подобна тип услуга е системата на AppFog – PHPFog, която предоставя комбинация от технологиите Apache сървър, MySQL сървър и инсталиран и конфигуриран модул за работа с езика PHP, работещи върху Linux машина – известни със абривиатурата LAMP. Този тип услуга се използва най-често от разработчици, които получават възможността наготово да използват необходимите им технологии за разработка на потребителски ориентиран софтуер. Програмистът сам по себе си няма достъп до системните ресурси – за това се грижи компанията доставчик на услугата – програмистът може да получи необходимост от увеличение на дисковото пространство използвано от MySQL сървъра за съхранение на данни, тогава той избира необходимия размер и плаща съответната месечна такса.
Advertisements

One thought on “Какво представлява Cloud Computing?

  1. Peter Petrov

    Здравейте, може ли да ми посочите къде пише че IaaS може да се променя без рестарт на въпросната машина?

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s