Защо се появи Cloud Computing-ът?

Тази статия е началото на поредицата ми “Дипломна работа – магистър”, в която представям докумантацията към дипломната си работа, разработена за ОКС Магистър в ТУ – Варна.

Amazon като основател на cloud computing

Годината 2006 се счита за начало на разпространението на cloud computing-а (или изчисления в облака), основоположник на тази нова методология в използването на компютърните системи е Amazon. Компанията работи почти десет години в изграждането на система, върху която работи глобалният електронен магазин – Amazon.com и през въпросната година на изложението Storage Expo в Лондон Симоне Брузонни представя на световната общноста една нова услуга – изчисление в облака или cloud computing. Важно е да се отбележи, че тук не се става въпрос за продукт, а за услуга, върху която се основава методологията да се позволява използването на споделени ресурси, софтуер и информация да се предоставят на други устройства – компютри, смартфони и други чрез Интернет.

Причината за появяване на облачните технологии и желанието е стремежът на световния доминант в електронната търговия – Amazon – да създаде система, която дълго след нейния старт да осигурява безпроблемна работа и да удовлетворява милионите клиенти на компанията посвета. По тази причина компанията се презапасява с изчислителен ресурс в нейните собствени информационни центрове, разположени на няколко ключови локации в света. Бързо се оказва, че презапасяването оставя голяма част от въпросната изчислителна мощ неизползваема – решението на този проблем създава настоящата услуга – изчисление в облака. Ресурсът в информационните центрове на Amazon се предоставя на потребителите по света под формата на три вида услуги под наем – потребителят плаща онова, което използва и когато го използва.

Компютрите на миналото

Преди бурното развитие на Интернет базирания софтуер, купуването на дискове или на други устройства и инсталирани на личните и фирмени компютри, беше единствения начин за използването им. В резултат на тази стъпка бива произведен някакъв продукт – текст, рисунки, обработват се снимки и т.н., които след това са принтирани или записани на нови физически устройства. Т.е. произведените от компютри продукти преминават от дигиталния свят, в който са създадени, във физическия.

С появата на Интернет и с развитието на World Wide Web значителна част от софтуерните продукти започват да изискват някаква степен на комуникация с други отдалечени компютри или сървъри. Това предава нов смисъл на понятието “работа с компютър” във връзката между един и друг компютър, а не използването на изолираното компютърно устройство, което не е свързано с никого и с нищо.

Компютрите с определено количество ресурси – CPU, RAM памет и HDD, които все още са най-разпространени в света, са скъпи и е неизгодно да се прави нова инвестиция, за да си набавят допълнителни компютърни ресурси. Съществува принципът да се купуват много ресурси, за да използват само части от тях.

Какво е cloud computing?

Терминът “cloud computing” съдържа в себе си идеята за система, която обединява компютърните ресурси с цел да повиши икономическата изгода от тяхното използване. Най-често за постигането на тази цел се използва софтуер за виртуализация на ресурсите – virtualization.

Отговорът на въпроса “как се използват тези обединени ресурси” е втората характерна черта на cloud computing-а – те се използват чрез мрежова среда. Без значение дали това е нашата Intranet мрежа или директно през Internet. Всъщност Интернет е своеобразен cloud от компютърни устройства, които могат да се свързват едно към друго чрез уеб стандартите.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s