Защо не искам да съм PHP програмист

Как започнах да работя с PHP

Последните три години от моята кариера на програмист започнаха и преминаха под знака на PHP. Още докато учех в университета чувах отзиви на двете крайности – “PHP е много готин език” и “PHP не е език за програмиране”, по онова време бях по-близо до системното администриране, отколкото до програмирането и бях възприел отрицателната позиция.

Един ден преди повече от три години ми звънна колега, който вече работеше в Корал Софт, за да ми предложи да отида на интервю за работа. Тъй като нямах такава бързо се съгласих и след няколко дни отидох на интервю, трудно ми е да дам оценка за резултата от него, факт е, че няколко месеца по-късно започнах като стажант във фирмата.

През времето, което прекарах във фирмата се запознах с идеологията да си програмист, в частност PHP и разучих един от най-разпространените PHP framework-ове. Това ме накара да преосмисля кариерата си и се насочих само и единствено към програмирането, системната администриране остана далеч, далеч назад като ходи.

Следващата стъпка беше да си намеря работа, затова биография по подадох една обява на Taxback и след две задачи и едно интервю ме взеха на работа. Там работих година и половина и се доразвих като PHP програмист, междувременно се запознах с мобилните приложения и започнах да им отделям време от свободното си такова. След като напуснах Taxback се преместих във First Online Solutions там също работих като PHP програмист и от време-на-време разработвах и мобилни сайтове и приложения.

Сблъсъкът с PHP идеологията

Въпреки тази възходяща линия в моята кариера имаше нещо гнило! Усещах, че нещо беше грешно, ходих на интервюта, запознавах се с колеги, които пишат PHP и все повече усещах, че моето място е на друго място. Все още, когато кажеш на някой “аз работя като PHP програмист” и те поглеждат с един такъв поглед…

С времето осъзнах, че проблемът е на друго място – PHP езикът си е съвсем наред, работата с него през последните години също много се подобри – има много среди за разработка (IDE), debugger, голям брой уроци и помощни материали. Проблемът е в лошото име, което се създава за PHP програмистите, за което сме виновни ние самите, рядко някой успява да се разграничи от масата безмозъчни копирачи на чужд код. Обичайно собствениците печелят от малки сайтове с много съдържание, които са лесни за разработване и поддръжка. Онези, които имат големи системи рядко печелят директно от тях – по-често има набор от търговци, които реално продават. Това омаловажава до голяма степен труда на програмистите и ги кара да се чувстват ненужни.

Бъдещето за PHP програмистите

Аз направих своя избор и от няколко месеца започнах да се занимавам доста активно с Java, като разработвам приложения за Android, които разпространявам чрез магазина Google Play – 90 дневната диета и Диета на Скарсдейл. Надявам се, че в най-скоро време ще успея да започна и разработка за iOS и за Windows 8, което ще ми даде много нови възможности. При мобилните приложения продукта е онова, което се продава – няма нужда от търговци, които да превръщат посещаващите го в клиенти. Това премества светлината на прожектора изцяло върху програмиста и му дава съвсем нова роля, която да го кара да се чувства желан и специален.

Advertisements

2 thoughts on “Защо не искам да съм PHP програмист

  1. Pingback: Връзката между качеството на работата на програмиста и неговата заплата | Михаил Боянов Великов

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s