Как новините ни провалят като програмисти

Преди няколко дни бях излязал на кафе с един приятел, който също като мен работи като PHP програмист, говорейки той ми спомена как прекарва голяма част от времето си четейки новини от различни източници. Винаги съм се възхищавал на неговата обща култура, на интереса му в различни теми – както в ИТ бранша – нови софтуерни технологии, новости свързани с бази от данни, мобилни приложения, така и на теми извън компютърния бранш. Точно този път той говореше с негативизъм в тона си за тази своя отдаденост на новостите.

Също като него преди повече от година и аз бях голям почитател на новините, които се бълват интернет пространството, изпозвайки таблета си, с който се разделих преди време, инсталирах различни мобилни приложения за Android и отделях часове наред, за да следя различни блогове. В един момент времето, което прекарвах в четене на новини заемаше голяма част от свободното ми време, тъй като имам много интереси, трудно се задоволявах само с една новинарска категория. Отделяйки повече време за новини започнах да губя време за почивка, също така разработката на собствените мобилни приложения започна да изостава. Съзнавайки този факт реших да спра практиката да отделям часове за проверяване на пресата, приложенията от ранга на Pulse и вграденото приложение за новини в Android спряха да са обект на интерес за мен.

Резултатът от това решение усетих бързо – въпреки, че лятото е доста труден сезон за стоене вкъщи и работа над компютъра успях да публикувам нова версия на мобилното приложение Разделно хранене – календар, която все още заема челно място в своята категория в Google Play, а почти месец заемаше първо място. С настъпването на есента и застудяването, което я съпътства, успях да отделя още повече време и за около месец постигнах голям успех в разработката на второто си мобилно приложениеДиета на Скарсдейл – календар и да го публикувам в магазина за приложения на Google.

Връщайки се в началото на тази статия мога да заявя, че разбирам негативното отношение към времето, прекарвано в четене на ИТ новини, което моят приятел изказа. Това време може да бъде впрегнато в доста по-важни аспекти от развитието на всеки, дори и с професия различна от програмист.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s