Върнете ми Лили Иванова

Преди точно една седмица по това време – неделя вечерта, бях на концерта на Лили Иванова, който се проведе в Летен Треатър – Варна. Това беше трето поредно посещение на нейн концерт и го очаквах с невероятно желание, още от началото на седмицата съзнанието ми беше настроено за поредното невероятно двучасово преживяване под звуците на песните й.

За мое голямо разочарование открих, че концерта ще включва нови изпълнители, вместо тримата “щатни” музиканти, които участваха предишните две години – Оги Енев, Бисер Иванов и Орлин Цветанов. Новото музикално ядро беше оформено около маестро Живко Петков, когото официално мразя след края на концерта, това са същите музиканти, които наблюдавах на концертите на Мария Илиева и Белослава, които посетих по-рано. Концертът започна и най-ужасяващите ме мисли се превърнаха в реалност – Лили Иванова имаше нов аранжимент, направен от споменатия по-горе Живко Петров.

Първото нещо, което не ми хареса беше темпото, в което се изпълняваха песните – то беше по-бързо от обичайното за музиката на Лили Иванова, това не й даваше възможност да покаже страхотните си гласови умения. Строфите бяха изпявани “на бързо” беше характерните удължавания на последната сричка от строфата.

На второ място ще отбележа, че цялото звучене напомня събитие в някой бар, а не концертно изпълнение пред 2500 души(по спомен за капацитета на театъра).

Трето, характерно за Живко Петров е включването на тарамбуки или както се наричат там ударните инструменти, които използва Калин Вельов, за мен те заглушаваха Лили Иванова, като я отдалечаваха от нейната истинска музика.

Последният слаб момент в концерта беше липсата на изпълнения за бис, наложи се неистовия “глад” на публиката да бъде утоляван с повторения на вече изпълнени парчета – срам и позор за примата на българската естрада (музика). Така постъпват непрофесионалните колективи и изпълнители, които нямат времето и ресурса да подготвят допълнителни произведения.

Вчера обсъждах с една колежка самия концерт и това ме подтикна да напиша тази статия, тя както и приятелката ми бяха възхитени от изпълнението и новия аранжимент на песните, както и цялата публика на концерта. Това ме насочи в една много интересна мисловна посока. Защо след като Лили Иванова иска да се промени, да стане по-комерсиална, музиката й да бъде по-достъпна и да има по-голяма публика, не започне да пее поп-фолк. Не е лъжа, че това е най-разпространеният стил в България, с най-многобройни фенове и изпълненията на певците от бранша винаги са отбелязани от голяма аудитория. Вече си представям как догодина Лили Иванова изнася концерт в Час Пик, заедно с Азис, това ще бъде върхът в нейната кариера!

По време на концерта силно се рекламираше големият концерт в зала Армеец в София през есента, съжалявам хората, които вече имат билети и онези, които ще си купят и ще присъстват на събитието. Вероятно това ще бъде голям концерт, много професионално изпълнен от музикантите, но ще бъде една лъжа – там няма да участва Лили Иванова, а бледо нейно копие!

Advertisements

One thought on “Върнете ми Лили Иванова

  1. Anton Mitsev

    Азис също впечатлява с гласови данни и в страни от пошлите му парчета има доста стойностни такива. Мисля, че “двете прими” Азис и Лили биха могли да направят страхотен дует във всеки един жанр и да счупят тотално всички, които се опитват да припяват на родна сцена 😉

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s