Microsoft Azure – Cloud for PHP Developers

До болка на всички е ясно, че Microsoft са твърдо решени да задържат едно от челните места като доставчик на cloud услуги (за мен в най-добрия вариант са номер 3, след Google и Amazon). Само през последните 2 месеца присъствах на две конференции, където имаше лекции за Microsoft Azure.

Първият ми сблъсък със системата Azure беше като част от курса за разработка на приложения в cloud среда, където една лекция беше отделена за въпросния програмен продукт. По онова време (пролетта на 2012) Azure не беше достъпен за потребители от България и не можех да си реализирам до край домашните задачи към курса, от лятото на 2012 това ограничение отпадна и Azure е достъпен за българи и всеки може да се регистрира. Microsoft имат трето виждане за услугата и нейното разпространение, сравнено с Google App Engine и Amazon Web Services – предоставят безплатен акаунт за 90 дни. За самата регистрация се изисква Live ID акаунт, който не съм благоволил да си създам към момента, плюс е, че не се изисква кредитна карта, за разлика от AWS, където е задължително.

Cloud услугите, които предоставя Azure са близки до тези на Amazon – може да се наема виртуална машина – Infrastructure as a Service, като тук трябва да се отбележи наличието на Open Source Linux операционни системи, които могат да се инсталират като Ubuntu, CentOS и OpenSUSE, същевременно Azure предлага услуга да се създаде сайт на момента от тип WordPress, Joomla и т.н – Software as a Service. Предлагат се още услуги като Blob Storage, cloud вариант на MSSQL – Azure SQL и още значително количество такива, характерни за облачни системи.

За разработка на приложения е възможно изобщо да не си правите акаунт – има два емулатора (emulators) – един за самия Azure и един за Blog Storage услугата, за реализацията на заданието си използвах и двете като инсталацията им под Windows е сравнително елементарна. Най-интересно за мен беше да разбера, че облакът на Microsoft предлага възможност за разработка на различни програмни езици, а не само на разработени от тях самите – .net. Към момента са налични следните “алтернативни” езици – PHP, Node.js, Java и Python, а лично си бях избрал PHP като е най-добре познат за мен.

След трите месеца пробен период всичко в Azure става платено, което като цяло ме отблъсква от системата, въпреки признанието ми, че Microsoft са отворили очи и за пръв път се опитват да правят нещата по “правилен” начин – Linux, PHP, WordPress и т.н.

П.П. Външният вид на сайта е страхотен, намирам го за един от най-уникалните сайтове, които съм виждал!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s