Сравнениe между Amazon Web Services с Google App Engine

Вторият ми досег с cloud технологията е свързан с услугите, които предоставят Amazon, а именно Amazon Web Services. След като вече бях запознат с cloud услугите, които продоставя Google в техния Google App Engine, ми беше изключително интересно да направя паралел между двата големи “играча” на пазара.

Първото ми положително впечатление беше направено от самата начална страница на конзолата за управление (management console), която е доста добре издържана във визуално отношение. Чудесно съчетание между простота и изчистеност от една страна и ясното от друга – отне ми точно секунди, за да разбера къде искам да отида и да го направя.

Конзола за упрвалнетие на Amazon Web Services

С чиста съвест поставих една червена точка за Amazon Web Services пред Google App Engine, чиято администраторска конзола е малко по-семпла и остави у мен впечатлението за css стил по подразбиране от някоя wordpress тема.

Първата задача, която ми беше поставена беше да създам инстанция от виртуална машина под Linux, към която да се свържа посредством ssh връзка и да инсталирам Apache уеб сървър. Тук изскочи едно леко затруднение – трудно ми беше да осъзная как да създам своята машина в Ирландския център на Amazon, а не в Американския – едно сравнително невзрачно падащо меню. След като прескочих това препятствие самото стартиране и инсталирането беше доста лесно и не срещнах затруднения, а и в Google има предостатъчно уроци как се прави това.

Създаване на виртуална машина в Amazon Web Services

Тук правенето на паралел между Amazon Web Services и Google App Engine е невъзможно – тъй като вторите не предлагат подобна услуга за създаване на виртуална машина на техния облак.

Следващата ми задача беше да създам пакет (bucket) в услугата за съхранение на файлове – Amazon S3 и да напиша кратък скрипт, който да качва файлове в него. Самото създаване на пакета е доста елементарно и не изисква повече от минута. За създаването на скрипта реших да използвам PHP, тъй като съм най-добре запознат с него и ми отне най-малко време за самата реализация. Библиотеката, която Amazon представят за работа с PHP е доста кадърно реализирана, което не е изненада за мен – предвид, че е официална версия на фирмана доставчик. Съществуват още доста версии на библиотеката за работа с Amazon S3 за модерните езици за програмиране, които предполагам, че също ще са на високо ниво. Тук правя паралел с Google App Engine, където може да се пише само на Java и Python, както и с доста други облачни услуги, които предоставят библиотеки за PHP, реализирани от трето лице – един такъв доставчик е Dropbox, за който ще пиша в бъдеще. Смятам да отбележа още една червена точка за Amazon Web Services.

Извън домашните, които разработвах за курс по cloud computing, който посещавам, реших да изпробвам и услугата за хостинг на Java EE приложения в облачната среда на Amazon Web Services – Elastic Beanstalk, тъй като съм слабо запознат с този аспект на Java програмирането отделих малко време, за което успях да създам hello world приложение и да го кача в облака. за нуждите на програмистите има официална добавка към Eclipse IDE, посредством, която се създават, разработват и качват проектите с натискане на няколко бутона. Паралелът между Amazon Web Services и Google App Engine е равнопоставен в този аспект.

Последният аспект, който ще засегна е заплащането – както бях споменал в темата за Google App Engine услугата предоставя доста големи възможности в безплатния пакет и не изисква кредитна карта при регистрацията. С Amazon Web Services нещата са насочени в друга посока – при регистрацията се изисква кредитна (дебитна) карта, като се предоставя една година безплатно използване на най-малкия пакет услуги, след което се преминава към заплащане на всичко използванео. Негатив към Amazon е, че въпреки заявката за безплатно използване съществуват много възможности за таксуване от тяхна страна без предупреждеине – има поне един случай на участник в гореспоменатия курс, който беше таксуван няколко долара за някоя от услугите, които беше изпробвал. За мен това е голяма черна точка за Amazon и техните cloud услуги, която изравнява резултата спрямо Google App Engine в моето скромно съпоставяне.

За финал ще кажа, че фундаментално двата доставчика представят различни услуги е не твърдя, че сравненията ми са точни, всеобхватни и безпристрастни – човек трябва да избере онова, което му подхожда.

Advertisements

3 thoughts on “Сравнениe между Amazon Web Services с Google App Engine

  1. Nakov

    Интересно сравнение и полезно. Трябва да добавим, че ако не внимаваме, Amazon AWS ще ви закърпят яко по сметката. Взимат пари за виртуални машни, които са изключени. Моят съвет е да си направите акаунт в AWS, да си поиграете и след което да си изтриете акаунта. Иначе ще намерят начин да ви вземат пари за уж безплатното. Другият вариант е да си извадите кредитна карта без пари и без овърдрафт по нея и да знаете, че не могат да ви вземат пари за нещо, което не сте ползвали.

    Google AppEngine в това отношение са много по-коректни. като казват, че нещо е безплатно, значи наистина е безплатно.

    Reply
  2. Pingback: Microsoft Azure – Cloud for PHP Developers | Михаил Боянов Великов

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s