Разработка на Java приложения в Google App Engine

Първата ми среща с cloud технологиите в качеството ми на програмист беше с облачната структура за програмисти на Google – Goole App Engine. Въпреки, че задачата, която реализирах беше сравнително проста ми достави известна наслада и успях да натрупам малко полезе опит.

Ще започва от началото – регистрацията – тя е изключитлено улеснена и наподобява повечето услуги (ако не и всички) на Google – достатъчен е акаунт в GMail и приемането на условията за ползване.

Google App Engline Sign up page

След регистрацията е време да се срещнем със същността на услугата. Отваряйки администраторската конзола системата ни подсказва да създадем своето първо приложение, възможно е да създадете до 10 приложения, поне с обикновен безплатен акаунт – ако си платим вероятно ще може и повече.

За създаването на моето първо приложение използвах езика Java, Google App Engine поддържа Java, Python и в бъдеще Go като възможни езици за програмиране. Това се определя като минус от доста програмисти, но Google са достътъчно големи, за да създават рамките, а не да стоят в тях. (безплатна реклама) За създаването на самото приложение най-лесно и удобно е да използвате Eclipse IDE, към което има добавка за работа с GAE на този адрес. Добавката е наистина изпипана и работата с нея е доста интуитивна и оставя приятни впечатления, което като цяло трудно може да се каже за Eclpise IDE.

Нещо, на което заслужава да обърна внимание е JDK пакета, който трябва да се инсталира за работа с Eclipse IDE – първоначално си свалих версия 7.х, това не пречи по никакъв начин на работата на средата и на приложението на локалната машина, но при качването му на облака създава проблем. Затова се наложи да деинсталирам JDK пакета и да си сваля по-стара версия – 6.21 свърши чудеса 🙂

Обобщавам – за да работи приложението ви в облака трябва да е компилирано с JDK версия 6.х, а не 7.х

Самото “качване” в облака става с натискането на бутона Deploy в Eclipse, като се изписва доста прилично съобщение, което да съобщи, че всичко е наред при качването. От там работата ни се пренася върху администраторската конзола – тя е доста богата откъм функционалности и за мен представлява голяма загадка към момента, надеждата ми е, че ще успея да се запозная в детайли с нея в бъдеще.

Най-използваните от мен възможности на конзолата са проверката за използваните ресурси от приложението, логовете, които се водят за неговата работа и набора от версии, които е достъпен – всяко приложение, което сте качили е достъпно по всяко едно време, необходимо е просто да се зададе като активно.

Google App Engline Administrator Console

Най-важната характеристика на услугата е, че може да се използва напълно свободно без да се заплаща такса за това. При достигане на дневните лимити има начислени такси, но за мен те са доста далеч.

Advertisements

3 thoughts on “Разработка на Java приложения в Google App Engine

 1. Dimitar Danailov Danailov

  За мен в момента това е най-добрата cloud система от всички, които съм разгледал и пробвал.

  Имам опит със :
  GAE, AWS, Azure, Appharbor, PHPfog, Pagoda Box

  Reply
 2. mvelikov Post author

  Сега с разочарование откривам, че за да си реализирам домашното за Dropbox на Google App Engine трябва да използвам REST API-то им. Надявам се, че на Heroku ще мога да си кача външната библиотека.

  Reply
 3. Pingback: Сравнениe между Amazon Web Services с Google App Engine | Михаил Боянов Великов

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s