Положителният български филм

От доста време насам съм крайно разочарован от филмите, които се правят в България. Без съмнение филмовата индустрия изживява възход, за пръв път хората коментират епизод от български сериал, а не поредната американска боза.

Единственото, което истински ме тормозеше беше факта, че всички филми, които гледах през последните година-две са или хумуристично-гротескни или са пълни с негативизъм. Нямаше нито един български филм, в който полицията да е добра, да не бъде корумпирана, политиците да не са лоши, младежите да не са наркомани и т.н. сигурен съм, че достатъчно добре сте запознати със сюжета на повечето филми.

Това безспорно има своите ползи и не е далеч от реалността в България, но насажда изключително негативно мнение у подрастващите – онези, които виждат в екрана учител, водач, месия. Не очаквайте шест годишното дете, което вижда чичко полицай на екрана да прибира пари, да не остане с грешно впечатление за в бъдеще.

Дойде моментът да стигна до кулминацията на тази статия – намерих филм, който да се доближава до моята мечта – положителен български филм. Той е доста известен и навярно повечето от вас са го гледали – Love.Net. По (не)обясними причини го гледах едва тази вечер и останах много приятно изненадан от филма.

Щастливият му край, липсата на корупция, на идиотщина ме спечели за дълго напред. Не случайно филмът е харесван от голяма аудитория и е спряган за най-добрия БГ филм на 2011. Искрено се надявам, че това няма да бъде самотната звезда в небето, а ще стане началото на новата епоха филми в българското кино – такива, които не преставят толкова отрицателното, колкото положителното и красивото у българите, което е доста повече. 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s