Умения

Цял живот съм се занимавал с компютри, мисля, че леля ме запали още като съм бил 4-5 годишен. В тази сфера са най-добрите ми познания, плюс, че с това си изкарвам хляба, ще наблегна на тези си умения.

 • C/C++ – основата на съвременното програмиране – притежавам основни познания в тази област, получени от курса на обучение в ТУ – Варна.
 • Java – познанията ми в тази област са отново получени в ТУ – Варна, но за разлика от C/C++ на Java съм разработвал няколко практически неща, основно свързани с Android OS.
 • PHP – най-разпространеният език за уеб програмиране е основният ми коз. По настоящем се занимавам от почти две години с професионално програмиране. Работил съм по големи системи, с администрация, ежедневни обновления и хиляди потребители на час, така и с малки сайтове, които представят единичен продукт или услуга.
 • Zend Framework – от публичните библиотеки за PHP тази ми е най-добре позната, с нея разработих малка система за нуждите на баща ми. Библиотеката е страхотна за големи проекти – предоставя безгранични възможности за надграждане и значителни за преструтуриране на вече готовите модули.
 • SQL – притежавам високи познания както в работата с PostgreSQL, така и с MySQL. Също така съвсем да малко съм се занимавал и с SQLite, отново при работата си с Android OS.
 • JavaScript – в това число слагам различните библиотеки, които съм използвал, а именно – jQuery, jQTouch и Sencha Touch. Последните две съм използвал при разработката на дипломната си работа, базирана на Android OS. През последната година най-големият прогрес, който постигнах е в областта на Обектно Ориентирания JavaScript. Разгледах и усвоих различни похвати в работата с ОО js, заедно с колеги разработих малка игра за facebook – използваща JQuery, в допълнение се запознах детайлно с JQueryMobile, запознатите с материята са наясно, че не едно мобилно приложение е реализирано с тази библиотека, а що се отнася до разработка на мобилна версия за вече готов сайт е просто безценна.
 • Android OS – Познанията ми за операционната система са както пряко в нейната работа, наложи ми се да напътствам повече от един човек как да си оправи телефона, докато говоря по телефона, което ме накара да осъзная размера на познанията си. Също така и в разработката на мобилно приложение, за което има повече от един език и способ, аз лично съм се занимавал с хибридни мобилни приложения – написани с HTML, CSS и JavaScript, и такива разработени с Google API за Android, използвайки Java код. Както споменах по-горе, дипломната ми работа представлява приложение за Android OS, което безплатно се разпространява в Google Play.
 • Linux – преди почти три години открих плюсовете на безплатната операционна система. В момента използвам предимно Ubuntu за ежедневна работа на личния ми компютър, без проблеми се справям с настройката на различни сървъри и добавки.
 • Visual Basic – в курса си на обучение в ТУ – Варна ми се е налагало да работя с този език за програмиране, който въобще не ми допада. Въпреки това съм се занимавал както с разработката курсови работи – мои и чужди, така и макроси за Ексел, които имат изцяло професионална насока.
Advertisements

One thought on “Умения

 1. Villy

  Здравейте ,трябва ми ваш контакт телефон например.Интересува ме дали може да юи направите приложение за андроид тип елементарна игра ,която да кача в play store.Ще се радвам да поговорим по телефон,ако е удобно и бих могъл да отправя такава поръчка .

  С уважение,

  Иво

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s