90 дневната диета – мобилно приложение за Android

Развитие на “90 дневната диета”

“90 дневната диета” е наследникът на мобилното приложение за Android “Разделно хранене – календар“, което разработвам през последната година и половина. Началото на проекта беше като дипломна работа за бакалавърската ми теза, която защитих през юни 2011, след близо година в лутане открих, че приложението всъщност беше достигнало до над 1000 потребителя. За мое съжаление, когато реших да го обновя ми липсваха паролите за ключа към магазина Google Play, това наложи да започна разпространението на приложението от самото начало.

В началото на септември миналата (2012) година бях готов с втората версия на приложението “Разделно хранене”, която бързо достигна до голяма аудитория. Днес научих, че приложението е било добавено в ноемврийския брой на списание SmartApp, което излиза заедно с компютърното списание HiComm.

Проблемът при втората версия беше използваната технология – Sencha Touch, въпреки краткия урок, който направих за добавяне на реклами в мобилно приложение изпитвах затруднения да поддържам системата и да я развивам. По тази причина реших да започна всичко отначало, за трети път и стартирах работата по третата версия на приложението “Разделно хранене”, използвайки Java и предоставеното от Google Android API.

90 дневната диета работи на Java

Успях да открия проект, който да използвам като основа за приложението, тъй като Android системата поддържа календар във версия 3.0+, за мен беше неприемливо да оставя толкова голяма част от устройства несъвместими и намерих добро решение на проблема.

За да осигуря плавен преход за потребителите създадох ново приложение, върху което да се уча на новата технология – Диета на Скарсдейл. Два месеца след финала на Диета на Скарсдейл успях да осигуря и Java версия за “Разделно хранене – календар”.

Новостите в 90 дневната диета

Новото приложение 90 дневната диета е разработено изцяло на Java

Новото приложение 90 дневната диета е разработено изцяло на Java

Както вече е видимо най-новото в приложението е името му – смених заглавието “Разделно хранене – календар” с “90 дневната диета”. По този начин смятам, че то ще достигне до по-голяма аудитория – повечето хора, с които се запознавам през последните месеци използват това наименование вместо “разделно хранене”.

Втората новост е промененият външен вид – с използването на Android API промених и изгледа, сега календарът в приложението е в неговата основата. При избиране на всеки от дните от диетата се стартира ново действие (activity), което предоставя частична информация за дневното меню, което клиента може да консумира.

Гледайки напред в бъдещето добавих и английски език, тъй като смятам, е англоезичната аудитория може да е най-добрия начин да печеля от приложението, за да продължа работата си върху него. Използвайки вградената система в Android за смяна на езиците постигнах доста негативни коментари от страна на потребителите, доста от тях настояваха да върна българския език. Бях доста против да добавям “изкуствена” възможност за смяна на езика – смятам, че щом клиента търси приложение на български е странно телефонът му да бъде на английски. След повече от седмица упорстване добавих възможност за смяна на езика директно в приложението, пренаписвайки системните настройки.

За финал в приложението добавих реклами и съм радостен да открия, че мобилните реклами са доста по-търсени от уеб побратимите им – за седмица направих приход, който за банера в сайта си ми отне 4 месеца.

Приложението 90 дневната диета може да откриете в магазина Google Play както в безплатна версия, така и в платена версия на приложението, с която спонсорирате неговата разработка.

Advertisements

3 thoughts on “90 дневната диета – мобилно приложение за Android

  1. mihailvelikov Post author

   Здравей, Емилия,
   В момента приложението е единственото, с което да ти бъда от полза. Аз лично не предлагам други услуги или информация.
   Мишо

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s