Разработване на мобилни приложения за BlackBerry 10

След дълго отлагане компанията, разработваща мобилната операционна система BlackBerry OS – Research in Motion (RIM), пусна своята нова версия – BlackBerry 10. От тогава минаха почти три месеца, това се случа на 31 януари 2013. Две или три седмици преди тази дата от компанията бях организирали събитие за програмисти на мобилни приложения, които да разработят софтуер за BlackBerry 10. Събитието се казва “Port-a-Thon” и продължи 48 часа, наградата за всяко приложение беше доста стилумираща и аз се захванах с идеята.

Технологии за разработване на мобилни приложения за BlackBerry 10

Най-впечатляващото за мен като програмист е наличието на 4-5 различни среди и технологии, които позволяват разработването на мобилни приложения за BlackBerry 10:

  • C/C++, която е т.н. native технология за разработване на мобилни приложения, ако не се лъжа тя беше добавена за пръв път при пускането на таблета PlayBook
  • Adobe Air – слабо позната за мен технология
  • Java SDK – съществува още от стартирането на BlackBerry OS като мобилна операционна система, основната технология за разработка на мобилни приложения (също като в Android)
  • HTML5 – една от нещата, които ме настройват положително към операционната система е наличието на вградена поддръжка на HTML5 приложения в ядрото на операционната система. Тази технология се налага все повече при разработването на софтуер от всякакъв вид, освен BlackBerry 10, подобна вградена (native) поддръжка съществува и в Windows 8 и Ubuntu OS. Аз очаквам и Android да прибави подобна възможност в следващата си версия на операционната система – Android 5
  • Android Runtime – това е технологията, която печели най-много почитатели в света на мобилните разработчици, тя предоставя възможност бързо и лесно всяко Android приложение да бъде компилирано за работа с BlackBerry 10.

Мобилни приложения в магазина на BlackBerry 10

Както споменах по-горе Android Runtime дава възможност разработени мобилни приложения за Android да бъдат стартирани на новата операционна система BlackBerry 10. По-трудната част от създаването на едно BB10 приложение за мен е създаването на рекламен банер (feature image), която е с размер 1920х1186 и поставя на изпитание моите способности в работата с PhotoShop.

Мобилни приложения за BlackBerry 10

Мобилни приложения за BlackBerry 10

Към момента съм преработил осем, от моите мобилни приложения, така че да работят и за BlackBerry 10. Две от тях са платени и най-радостното в случая е, че се купуват – едното е 90 дневната диета, а другото е How to Make Sushi.

Въпреки негативните ми очаквания в началото към RIM и BlackBerry 10 в момента съм позитивно настроен към тяхната мобилна операционна система и бих продължил да качвам приложенията, които разработвам в техния магазин. Всички мои приложения може да откриете на старницата на официалния магазин – BlackBerry World

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s