Цар Борис ІІІ Дворецът и тайният кабинет – Недю Недев

Българска история

Винаги съм се вълнувал от история, особено от българската. През годините, когато бях ученик, смея да твърдя, че беще любимият ми предмет. Едно от летата дори започнах да се готвя за кандидатстудентски изпит с история, по стечение на обстоятелствата се отказах.

По мое скромно мнение има части от българската история, които са слабо застъпени в училищния курс – Цар Борис ІІІ и Цар Фердинант царуват повече от петдесет години, през които се създава и утвърждава Млада България, преживява своите възходи и падения. За това в учебниците, които използвах, бяха отделени сравнително малко страници. Дори и написаното беше през друга призма – там се набляга повече върху резултата от действията на младия български цар, а за мен по-важни са причините за тези действия.

Първа среща с книгата

С идеята да събера повече информация за управлението на Цар Борис ІІІ случайно попаднах на книгата на Недю Недев – Цар Борис ІІІ Дворецът и тайният кабинет, това се случи през пролетта на тази година (2012). След няколко месеца попитах за нея в една варненска книжарница, където се оказа, че имат бройка. Междувременно цената на книгата беше намалена на 20лв, което я правеше още по-привлекателна за мен, закупих я и я отнесох вкъщи – въпреки факта, че четях други също толкова големи книги по онова време.

Биографична книга на автора Недю Недев, която описва царуването на Цар Борис ІІІ

Биографична книга на автора Недю Недев, която описва царуването на Цар Борис ІІІ

Историята на Цар Борис ІІІ

За мен книгата на Недю Недев е доста силна и заслужава всеки, който се интересува от нова българска история, да се докосне да идеите, които авторът е заложил в нея. От резюмето, което е поставено на задната корица става ясно, че в книгата се търси положителното в управлението на царя, нещо на което много държа. От година насам съм повел лична борба срещу негативизма, който се излъчва непрестанно по електронните медии и удостоявам със своето внимание всяка положителна идея, която се създаде.

Книгата следва доста тясно хронологията на събитията по време на четвърт вековното управление на Цар Борис ІІІ и описва неговите силни страни като управник. Заедно с това, както споменах по-горе, са описани не само следствията от взетите решения, но и причините, довела до тях. Друга много интересна тема, която авторът обсъжда е народопсихологията на българина. Смея да твърдя, че тук успехът на автора е още по-голям.

Бих желал да привлека вниманието на бъдещите читатели на книгата към приложенията, добавени в края на печатното издения, където са публикувани лични писма на Цар Борис ІІІ и там още по-точно и ясно е представена неговата личност.

За мен ще бъде истинско удоволствие да прочета вашите препоръки за тази и други книги, оставени като коментар под тази статия.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s