Уроци по лидерство от монаха, който продаде своето Ферари

Една от последните книги, които прочетох е на американския писател Робин Шарма и се казва “Уроци по лидерство от монаха, който продаде своето ферари” с подзаглавие – Осемте ритуала на далновидните лидери. Книгата е част от поредицата за “Мохана, който продаде своето …” и разказва поучителната история на Джулиан, който след сериозна криза в живота си преоткрива смисъла му в Хималаите.

Уроци по лидерство - Робин Шарма

Уроци по лидерство – Робин Шарма

Самата книга разказва историята на собственик и управител на голяма софтуерна компания, бореща се срещу разпада, които носят славата и големият пазарен дял. Идеята ми се стори доста близка до моето ежедневие, тъй като и аз работя в подобна компания и се опитах да направя паралел между онова, което чета и онова, което вижда в офиса всеки ден.

Осемте ритуала на далновидните лидери, който са представени в книгата са наистина практични съвети, които всеки може да прилага в своето ежедневие, за да го подобри. За моя радост открих, че мениджърите и шефовете във фирмата прилагат част от тях в работата и изненада ми беше голяма, след като обсъдих това с единия от шефовете ми и той спомена, че книгата му е непозната.

Единственият слаб аспект на книгата е начинът, по който е написана, като оставам възможността това да е дело на преводача, а не на автора – Робин Шарма. Често в книгата се срещат реплики от рода на – “Джулиан, не знаех, че далновидните лидери – това и онова” и на следващия ред има отговор – “Далновидните лидери наистина – това и онова”, което понякога ми се струва доста излишно.

Надявам се, че съм бил полезен и съм запалил интереса към тази книга. За себе си пожелавам в най-скоро време да прочета и други книги от същия автор.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s