2014 in review

The WordPress.com stats helper monkeys prepared a 2014 annual report for this blog.

Here’s an excerpt:

The concert hall at the Sydney Opera House holds 2,700 people. This blog was viewed about 34,000 times in 2014. If it were a concert at Sydney Opera House, it would take about 13 sold-out performances for that many people to see it.

Advertisements

Курс по основи в анализа на мобилни приложения – iOS и Android

Mobile App Analytics Fundamentals

Съвсем на скоро ми попадна връзка към курс по Google Analytics за мобилни устройства – Android и iOS и реших да сменя лекторското място с такова на ученическата скамейка. Това е първият курс на Google, който посещавам и съм доволен от приятната атмосфера и подход към обучението.

Видеото към всеки от уроците е доста кратко – 2 до 4 минути и са доста точни по темата. Всеки 4 урока завършват с кратък тест, който се оказа, че може да коригираш при попълване на грешни отговори. Засяга се не само Google Analytics, но и Google AdMob и Google AdWords, от което само мога да бъде още по-доволен.

Поглеждайки назад мисля, че приключих курса в порядъка на 2 часа, разделени в два или три дни, което е нищо в сравнение на времето, което съм прекарал в безцелното гледане на клипчета в Youtube или Facebook. “Изненадващо” за всички получих и сертификат от Google, който удостоверява, че съм завършил курса.

Certificate in Mobile App Analytics Fundamentals

Certificate in Mobile App Analytics Fundamentals

Курсът е отворен още една седмица и всеки може да се запише и научи няколко основни неща в Google Analytics за мобилните платформи.

https://analyticsacademy.withgoogle.com/course04

Ще се радвам да ми оставите коментар за курса – преди и/или след като го изкарате, за да споделите своето мнение!

Въвеждаща лекция в програмирането за iOS - есен 2014

Въвеждаща лекция в програмирането с iOS – Есен 2014, част от “Курс по програмиране за iOS във Варна”

След първата част от Курса по програмиране за iOS във Варна, която организирах през февруари 2014 беше време да направя втора серия – това е Въвеждаща лекция в програмирането с iOS. За място си избрах един нов магазин във Варна, където се прадават втора употреба компютри Apple Macbook Pro с гаранция – магазин ХОП.бг. За провеждането на курса имаше четири машини, които участниците можеха да използват за практическата част на лекцията.

Самата лекция разделих на три презентации:

  • Защо програмирането за iOS не струва (Why iOS Development Sucks)
  • Здравей, Swift (Hello, Swift)
  • Практики в програмирането на iOS приложение – дисекция на реален мой проект

Идеята ми беше да има теми за различните аудитории – начинаещи в програмирането, начинаещи в програмирането с iOS и хора с добри познания по програмиране.

В първата лекция разказах за всичко, което не харесвам в програмирането за iOS и въпреки това продължавам да го правя.

Във втората лекция се опитах да направя един практически урок за създаване на едно малко приложение, което използва FacebookSDK и взема данни за потребителя от неговия профил. За съжаление времето, което бях отделил се оказа кратко и малка част от гостите разбрах същността на урока.

В третата лекция разказах за последния проект, по който работя, проблемите, с които се сблъсках и изводите, които си направих.

Благодарен съм на управителите на шоурума на магазин ХОП във Варна, които подкрепиха това събитие и му позволиха да се сбъдне. Ако имате интерес към събития от подобен характер може да харесате страницата на Курса по програмиране за iOS във Варна във Facebook – https://www.facebook.com/iosvarna

Въвеждаща лекция в програмирането с iOS

След събитието, което организира през зимата – Курс по програмиране за iOS във Варна – Зима 2014, където за мое съжаление успях да постигна едва 1/3 от поставените си цели реших да организирам второ подобно събитие. Учейки се от предишния опит промених следните неща:

  • време на събитието – докато Курсът по програмиране беше шест дни и половината от участниците се отказаха, Лекцията ще бъде няколко часа. По този начин целя да я направя по-атрактивна за ангажираното ежедневие на всеки.
  • място на събитието – за Курса исках да организирам машини – Mac-ове, които хората да ползват, за да се запознаят с особеностите на XCode и iOS. Тогава не успях да намеря фирма, която да финансира подобно начинание и сега смених подходя – “Ако Мохамед не може да отиде при планината, планината ще отиде при Мохамед”. Свързах се с магазин ХОП.бг, които отвориха нов шоурум във Варна съвсем наскоро и ги помолих да споделят наличните си машини, които предлагат за продажба, за идеята. Въпреки различията, които имахме с тях в крайната цел на събитието те се съгласиха да участват – посетителите на Лекцията ще могат да ползват наличните за продажба Apple Macbook Pro докато аз правя демонстрация на Objective C и Swift код.

Програмата за Въвеждащата лекция по програмиране за iOS е:

  • Защо програмирането за iOS не струва (Why iOS Development Sucks) – ниво Начинаещ / Средно / Напреднал – ще разкажа за нещата, които не харесвам в програмирането за iOS и въпреки това продължавам да го правя и да го харесвам.
  • Здравей, Swift (Hello, Swift) – ниво Начинаещ – практически пример, създаване на малко приложение използвайки новия език на Apple – Swift, който беще представен през лятото на WWDC 2014
  • Практики в програмирането на iOS приложение – дисекция на реален мой проект – Ниво Средно / Напреднал ще покажа кода от приложението, което разработвам в момента и ще разкажа за проблемите, които съм или все още не съм решил.

Лекцията по програмиране за iOS ще се проведе на 02.11.2014 (неделя) на адрес: ул. Караагач №2, Варна

Входът е свободен!

Моля, заповядайте на Въвеждащата лекция в програмирането с iOS.

https://www.facebook.com/events/1518484625056661/

https://plus.google.com/u/0/events/ck7jhlthlrjmu45hch5q4f5evko

Участие в инициативата Бъдещето е код в гр. Варна

“Бъдещето е код” е турне на работещи в IT-сферата из училища в страната, което ще се проведе в седмицата 13-17 октомври 2014 г., с цел мотивация и разпалване интереса на учениците в сферата на програмирането, дизайна и технологиите. – http://futureiscode.com/

“Бъдещето е код” е турне на работещи в IT-сферата из училища в страната, което ще се проведе в седмицата 13-17 октомври 2014 г., с цел мотивация и разпалване интереса на учениците в сферата на програмирането, дизайна и технологиите. – http://futureiscode.com/

По идея на моя колега и добър приятел Миро се включих в инициативата за мотивиране на ученици на тема програмиране. Заедно с него посетихме МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ Д-Р ПЕТЪР БЕРОН, където бяхме част от общо шест класа.

От доста време насам имам желание да предавам своите знания на подрастващи – през пролетта участвах като лектор в събитието Girls Code in Varna and New Orleans, където участниците бяха момичета на възраст между 14 и 16 години.

Най-приятното изживяване в МГ Д-р Петър Берон беше часът, който изнесохме в 6ти клас, с Миро се бяхме приготвили за по-висока възрастова група – 10-11ти клас и 6ти клас беше истинско предизвикателство. Оказа се доста по-трудно да спечелим и задържим вниманието на учениците, които са много далеч от PHP, C#, Swift и Objective-C. С активната подкрепа на Ирина Василева – връзката на училището с проекта Бъдещето е код, която води конкретния час, успяхме да разкажем нашата история.

Основната позиция, която представяхме пред учениците беше необходимостта от самостоятелното запознаване с технологии, тъй като образователната система преподава основи, а не програмни технологии. Надявам се, че позитивен пример беше разказът на Миро за проблемите, които той беше решавал още като ученик, чрез софтуер.

Най-неприятното преживяване беше в час с един от профилираните 11ти класове, където няколко момчета изразиха отчаяние във връзка с материала, който изучават като програмиране – бяха на мнение, че това не е за тях. С Миро се опитахме да им покажем другите страни на ИТ индустрията, освен програмирането – оптимизация (SEO), дигитален дизайн и уеб дизайн.

На раздяла с училището последният преподавател, с когото бяхме заедно в час, ни помоли да направим допълнителна среща с 12ти клас, за да им дадем насока как да продължат своето обучение. Това искрено ме зарадва по две причини:

  • явно бяхме показали добри умения във воденето на часовете
  • някой оцени ползите от нашия опит.

В заключение пожелавам на инициативата “Бъдещето е код” да се превърне в ежедневно събитие – всеки ден да се провеждат срещи с млади хора, които искат да развиват в сферата на ИТ и в частност на програмирането.

Курс по програмиране за iOS във Варна – Зима 2014

Идеята зад курса по програмиране за iOS във Варна

През есента на 2013 реших да организирам курс по програмиране за iOS във Варна – поводът беше разговор с мой приятел, ръководещ софтуерна фирма, в който той сподели, че клиентите му най-много търсят iOS приложения и програмисти. Към момента във Варна имаше сравнително малко хора с подобни умения, в сравнение с други технологии (PHP).

Курс по програмиране за iOS във Варна - основна страница

Курс по програмиране за iOS във Варна – основна страница

В търсене на спонсор за курса по програмиране за iOS във Варна

Първоначалната ми идея включваше осигуряване на компютър (Mac) за всеки участник, за да бъдат максимално улеснени участниците. Въпреки наличието на над 40 регистрации за курса, софтуерните фирми във Варна отказаха да спонсорират създаването на подобна среда, в която да се обучават и създават iOS програмисти.

Въпросът пред мен беше дали да се откажа от провеждането на събитието или да го направя без Mac-ове за участниците и без заплащане за мен. Вече знаете отговора – насрочих дата и организирах курса.

Провеждане на курса по програмиране за iOS

Първата среща беше насрочена за 28ми януари 2014 (28.01.2014) в 18:30, на нея присъстваха 6 човека. Групата беше доста разнородна – един от участниците за пръв път се сблъскваше с програмиране, а друг работи като iOS програмист в момента. За сметка на това ентусиазмът у учасниците беше на доста високо ниво – дори метеорологичните условия не ги отказаха (една от вечерите температурата навън беше -15 градуса)!

За шест събирания успяхме заедно да създадем малко мобилно приложение, което изпраща заявки към Google Places API и обработва резултатите от търсенето.

Част от участниците в курс по програмиране за iOS във Варна

Част от участниците в курс по програмиране за iOS във Варна

Изказвам благодарности към всички участници в курса по програмиране за iOS във Варна – без вас мечтата ми щеше да остане такава! Също така благодаря на VarnaLab, където се проведе самият курс!

За новини към курса по програмиране за iOS във Варна може да следите страницата във Facebook – Курс по програмиране за iOS във Варна – Facebook. Ако желаете да получавате известия по електронна поща може да се запишете на основната страница на курса – Основна страница за курс по програмиране за iOS във Варна

Мобилно приложение за iOS VChat / iOS Mobile Application VChat

Идеята зад разработката на iOS мобилното приложение VChat

Във връзка с един урок по iOS, който изнесох наскоро, реших да разработя версия за iOS на моята дипломна работа – VChat. Тъй като имам работеща мобилна версия на приложението за Android реших, че е добра идея да направя едно сравнение между двете платформи. Голямата разлика, разбира се, е че Android използва jQuery Mobile и PhoneGap, а за iOS мобилното приложение използвах Objective C, т.е. native код.

Работа по iOS мобилното приложение VChat

По време на самата разработка ми дойдоха доста интересни идеи, които в голяма степен успях да имплементирам. На първо място това е възможността да се проверява дали потребителят има активна сесия при стартирането на приложението и при липсата й да му се изведе форма за вход, което не е свързана с Navigation Controller-а. По този начин спестявам борбата с Navigation Controller-а и потребителят сам няма възможност да се върне втори път.

<code>

-(void) loadSiginInFormModalView {

    UIStoryboard* storyboard = [UIStoryboard storyboardWithName:@”Main” bundle:nil];

    UITableViewController* channelsViewController = [storyboard instantiateViewControllerWithIdentifier:@”loginFormView”];

   [self presentViewController:channelsViewController animated:YES completion:nil];

}

</code>

VChat iOS Mobile Application StoryboardВтората ми интересна идея беше да използвам Singleton подхода при реализацията на класа VCUser, по този начин си спестих прехвърлянето насам-натам на обекти в мобилното приложение и се подсигурих, че мобилното приложение ще се ползва само от един потребител на едно устройство. Програмния код на класа може да намерите в моя акаунт в GitHub – https://github.com/mvelikov/vchat-ios/blob/master/VChat/VCUser.m

На трето място беше решението на проблема как да изведа на екрана съобщенията, които потребителите си разменят, след като на времето реших да ги запазвам като HTML код (което бе проява голяма глупост от моя страта). На помощ тук ми се притече UIWebView.

<code>

NSString* htmlContent = message;

    htmlContent = [htmlContent stringByAppendingString:@”<hr /><br />”];

    htmlContent = [htmlContent stringByAppendingString:[messagesList stringByEvaluatingJavaScriptFromString:@”document.documentElement.outerHTML”]];

[messagesList loadHTMLString:htmlContent baseURL:nil];

</code>

Едва ли някога мобилната версия за iOS ще стигне до Apple AppStore и ще си остане един учебен проект, кода на приложението може да намерите в GitHub – https://github.com/mvelikov/vchat-ios

Вход в мобилното приложение VChat

 

Image

 

Списък с чат канали в мобилното приложение VChat

 

 

Image

 

Изпращане и получаване на съобщение във VChat

 

Image