Как да свържем ТВ с лаптоп без HDMI

Липса на HDMI

Въпреки бурното развитие на технологиите, които позволяват всеки да закупи нов компютър, се срещат модели – лаптоп и PC, които не поддържат възможност за HDMI свързване. За телевизорите това отдавна е задължителна част от хардуера и всеки закупен телевизор през последните две-три години има такъв. Това създава невъзможност да се направи качествено връзка между ТВ и компютър, с цел да се гледа филм с високо качество или просто да се използва големият екран на телевизора.

Свързване с телевизора през VGA

Съществува доста практично решение, за осъществяване на свързването, което изисква сравнително малко средства, често дори цената му е по-ниска от закупуването на HDMI кабел. Използвайки една “отживелица” в компютърния хардуер – VGA порта, за разлика от HDMI, той присъства във всеки компютър и лаптоп така и на всеки телевизор. Проблемът при използването на този тип кабел – VGA към VGA, при свързването на лаптопа с компютъра, е липсата на звук. Заради остарялата технология по кабела може да се пренася единствено картина, което може да превърне гледането на филм с високо качество в не толкова приятно изживяване – често звука на един лаптоп или колони на настолен компютър са с по-лошо качество от тези на телевизора, който свързваме.

VGA към VGA кабел

VGA към VGA кабел

Свързване на звука към ТВ

Решението на проблема със звука също е доста лесно – използване на кабел с два мъжки 3.5 инчови конектора, с който да се прехвърли звука между лаптопа и телевизора. Тези кабели са доста популярни и се намират сравнително лесно в магазините за подобна техника. Съществува един тънък момент при свързването на компютъра и ТВ приемника – най-често телевизорът има няколко входа за включване на 3.5 инчов кабел. Използването на входа за включване на слушалки е по-вероятно да доведе до нулев резултат, необходимо е да се провери упътването на телевизора за вход за звуков сигнал. На моя телевизор той се намира отзад по средата и има малък надпис над самия порт, който подсказва предназначението му.

Headphones към Headphones кабел

Headphones към Headphones кабел

Позитиви и негативи от подобно свързване

Трудно е да се предвиди какви ще бъдат загубите от използването на този алтернативен подход при свързването на лаптопа с телевизора, сравнен с използването на HDMI кабел. VGA и звуковият кабели са разработени дълго преди разпространението на филмите с високо качество и страдат от този факт. Същевременно HDMI кабел за връзка на ТВ и компютър е специално разработен с тази цел, често е екраниран със сериозна обвивка и има позлатени накрайници, за да се гарантира качеството на изображението. Друг минус на представения подход е ограничената дължина, в която се разпространяват VGA и звуковия кабел, рядко съм срещал по-дълги от 2-3 метра, докато HDMI има възможност за 5 и повече метра.

Позитив е цената – при свързването на двата уреда, използвайки HDMI цената е над 20лв за двуметров кабел, докато варианта VGA-VGA + звуков кабел може да излезе около 10лв.

След осигуряването на необходимите кабели може да следвате стъпките от темата за свързване на телевизор и лаптоп, използващ Ubuntu OS.

About these ads

25 thoughts on “Как да свържем ТВ с лаптоп без HDMI

 1. Pingback: Свързване на телевизор с лаптоп, използващ Windows 7 | Михаил Боянов Великов

 2. Pingback: Свързване на лаптоп с телевизор (ТВ) без HDMI и DVI | Михаил Боянов Великов

 3. veselin

  а как да свържа лаптоп със тв сони,като използвам тв като безжичен рутер-иска ми код-откъде да намеря кода?

  Reply
  1. mvelikov Post author

   Здравей, Веско,
   За да ти помогна със свързването на телевизора през рутера ще имам нужда от малко повече информация – каква операционна система ползваш, какъв модел е телевизора – SmartTV ли е или не.
   Поздрави!

   Reply
 4. yordan

  Здравей!
  Преглеждайки темата за свързване на лаптоп-телевизор , реших да пробвам изпълнението и, с варианта VGA-VGA кабел 5 метров.
  Телевизорът ми е LGмодел-32LH2000-ZA , Лаптопът е ASUS – PR05DIg.
  Свързвайки ги обаче няма никаква реакция от страна нито на лаптопа нито от телевизора?? Какъв би могъл да е проблемът. Благодаря ти предварително!

  Reply
  1. mvelikov Post author

   Здравей, Данчо,
   Благодаря, че се обърна към мен за помощ при свързването на телевизора ти с лаптоп.
   Първото, което искам да разбера е каква операционна система използваш на лаптопа – Windows 7, Windows XP, Linux?
   Второто, с което може да ми помогнеш, е каква телевизия ползваш по принцип – Bulsatcom, Vivacom, антена или нещо друго. Предполагам, че превключваш към съответния вход, когато закачиш двете устройства?

   Reply
   1. yordan

    Аз също ти благодаря за отзоваването ти на молбата ми за помощ.
    Телевизията ми е към Булсатком , лаптопа ми е ми е с Windows XP , предполагам че превключвам на входа до колкото показва на самия телевизор но ми излиза че няма сигнал . Кабелът ми е като този от статията ти vga-vga /5 метра.

   2. mvelikov Post author

    Здравей, Данчо,
    Дължината на кабела в случая е без значение.
    От доста време използвам Win 7 и съм позабравил хр-то. Направи ми една снимка на екрана (screenshot) като отвориш с десен бутон последното меню, мисля че беше properties, и избран последният раздел (по спомен settings). Това ми трябва след като си включил телевизора към лаптопа.
    Поздрави!

  1. mvelikov Post author

   На твоя компютър има допълнителен софтуер.
   http://meetmylaptop.com/tutorials/windows-xp/images/xp-desktop-right-properties.JPG
   Предполагам, че опцията, което ти е предпоследна в твоя списък
   http://www.free-computer-tutorials.net/images/DesktopProperties.jpg
   Трябва да ти се отвори този прозорец, избери последната опция – Settings и направи снимка на нея.

   Reply
   1. yordan

    Ми това е което успях да направя за сега.Няма качествена картина , от кабела може би, Ще пробвам да видя и някой филм и ако върви поне , ще му мисля за настройките.

   2. mvelikov Post author

    Радвам се, че си успял!
    В настройките на лаптопа ли беше проблема при свързването с телевизора?

   3. yordan

    Просто трябваше да се зададе на (screenshot) да показва изображението и на лаптопа и на телевизора(монитора), и кое да е 1, и кое 2 . Не ми харесва обаче картината което не ми и се вярва да е от настройките, по – ме съмнява да е от некачествен кабел. Освен това гледам че и много е хлабава връзката в гнездото на лаптопа понеже е скрито и липсват винтчетата за които да се пристегне . И не съм пуснал и отделния кабел за звук поради липса на такъв в момента.

 5. Стефан Недялков

  Здрасти, мога ли и аз да попитам нещо, тъй като имам подобен проблем. Моят телевизор е Samsung UE40F6400. Проблемът е, че моят лаптоп няма HDMI, а само VGA. Телевизорът пък обратното. Намерих си кабел VGA към RCA, но отново не става. Отделно си взех кабел за звука, но нито звук нито картина. Уиндоусът ми е 7. Какъв може да е проблема?

  Reply
  1. mihailvelikov Post author

   Здравей, Стефчо,
   Разгледах модела телевизор, предполагам, че има някоя настройка, която трябва да пуснеш от телевизора. Новите модели телевизора стават все по-сложни.
   Помоли някой приятел да ти услужи с лаптопа си, за да тестваш HDMI връзката.

   Reply
 6. Стефан Недялков

  Мерси за отговора. Ще го направя. Порових се малко по темата и повечето мнения са, че само с кабел не става. Може би е необходим конвертор. Трябва да съм сигурен обаче какво трябва да се направи, за да не давам пари на вятъра. С този кабел май така се получи. А тези телевизори като са смарт, нали уж трябвало сами да се учат. Май не са толкова смарт. Със старото ЛСД нямаше проблем.

  Reply
 7. yovko

  Моля моля моля за помощ понеже в магазините не ми обърнаха абсолютно никакво внимание .. и ми казаха че съм луд. Купих си телевизор 42” лед LG имам една ”стара кошница” лаптоп dell latitude d620 , който има само vga portove i nishto drugo искам някак си да възпроизведа картина на новият си телевизор мислех си че има някакви кабели който са hdmi към vga но се оказа че нямало има ли някакъв друг вариант дори и да няма звук.. но гледам гледам аз зад телевизора и се опасявам че пък телевизора няма vga май.. искрени благодарности ..:)

  Reply
 8. Erdoan

  Здравейте
  Днес си купих кабел HDMI – HDMI не разбрах дали може да се свърже лаптопа с телевизора и лаптопа и телевизора имат HDMI портове включвам в телевизора показва че има HDMI кабел но пише няма сигнал и на лаптопа не показва че сам свързал устройство с Win 7 сам :)

  Reply
 9. Erdoan

  пак нестава правя всичко както е но пак сащото нищо не излиза на телевизора

  Reply
 10. Erdoan

  проблемат е решен всичко е ОК :) Благодаря проблема е бил че не сам пахал напално кабела на телевизора :Д Поздрави :)

  Reply
 11. Tsveti

  Здравейте!
  Разгледах коментарите Ви и реших да Ви пиша за моя проблем. Купих си кабел VGA to VGA и свързвам лаптопа ( DELL Inspiron M 5030) с тв (Toshiba 32W2333), като си купих и двата вида жак-а за звука, но пак не мога да извадя звук от телевизора, а само картина. Казаха ми , че това е възможно само с кабел HDMI to USB, т.к. на лаптопа ми има само изходи за USB i VGA. Защо не мога да изкарам звук от телевизора?

  Reply
  1. mihailvelikov Post author

   Здравей, Цвети,
   Извинявай за късния отговор!
   Проблемът за звука може да се дължи на използването на неправилния жак за звука на телевизора. Моят телевизор има два жака за звук – един за слушалки и втори за приемане на звук от друг източник (лаптоп). Според описанието на телевизора ти (Toshiba 32W2333) имаш два 3.5 инчови жака за аудио.
   Успех!

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s